Mi mindenre jó a gyömbér, az ehető gyógynövény

Pikáns íz, tűz a testnek.

Miért érdemes bevezetni a táplálkozásunkba? 
Gingerol nevű antioxidáns tartalmú, egyik legegészségesebb fűszer amely tele van  tápanyagokkal és bioaktív vegyületekkel, amelyek hatalmas előnyökkel járnak a test és az agy számára. A gyömbér számos tápanyagot tartalmaz. Az egyszerű szénhidrátoktól kezdve az olyan elemekig mint a mangán, a réz, magnézium és a kálium, valamint C- és B6-vitamin, végül, de nem utolsó sorban tele van rostokkal.

Hogyan alkalmazzuk?
Innentől csak az a kérdés mennyi mindenre tudjuk felhasználni. Következett a befőzési szezon, így semlegesebb kompótokhoz és lekvárokhoz kezdtem felhasználni. Remek ízélményt ad az almának. Azóta házi hajszesz alapanyag is lett belőle, hajhullásra rozmaringgal, csalánnal keverve használtam. Felhasználáskor régebben meghámoztam, mostanában amikor a tinktúrákhoz használom, szőröstől-bőröstől szeletelem, szárítom és úgy áztatom be. Belsőleg minden sejt regenerálódását segíti, így  méregtelenítéssel hozzájárul a testi egészségesfe nntartásához.Teába szeletelem, vizet izesítek vele, mostanában önmagában is elrágcsálom.

Szerveink örülnek, amikor gyömbért fogyasztunk: máj, epe, hasnyálmirigy. A gyömbér tűz elemet támogatja így élénkítő hatása az egésztest energetikai rendszerét felfűti. Sportsérülések külső dörzsölésére, borogatásához, valamint krémekbe is hasznos belereszelni. Ha a krémet fel akarjuk rövid idő alatt használni, akkor friss gyömbért reszeljünk bele. Amennyiben a krémből nagyobb adagot készítünk és eltárolnánk, akkor szárított por alakban érdemes hozzá tenni. Nehéz reszelni mert csípős illata van és bele is ragad a reszelőbe, de megéri a macera. Dörzsölésére, borogatásához, valamint gyógykrémekbe is hasznos belereszelni. Ha valamiért a testben felhalmozódik a víz, akkor is alkalmazhatjuk. Serkenti a vese működését, élénkítő hatása van a test egészére. Klinikai kísérletek alapján a rákos folyamatok megakadályozására is alkalmas.

Ezért ajánlom kicsik és nagyok egészségére! 

Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz egy beszélgetésre hozzám

Oszd meg ezt a cikket másokkal is!