Margarin helyett, éltető ghi

Hogyan készítjük?

A margarin méreg a testünknek, de kevesen vannak tisztában azzal, hogy a drága bolti vaj is tartalmaz egészségre ártalmas anyagokat. Ezért fontos a bolti vaj minőségi letisztítása, az-az a Ghi készítés. Sokan a zsírokat nehezen emésztik, és az olajjal főzés pedig kimondottan káros. A vaj felforralása után elpárolog a nedvesség nagy része. A tejfehérje és a tejcukor kiválik, a fehérje fehér réteget képezve lesüllyed, a meg olvadt vaj tetején pedig hab jelenik meg. A habot leszedve és a fehér alsó fehérjeréteget visszahagyva a középső zsiradékrétegből lesz a ghi. Egy belső béltisztitás után nagyon fontos, hogy a bevitt zsiradék ne tegye ismételten haszontalanná a tápcsatornát. így hát el kell készítsük a saját tiszta, könnyen emészthető ghinket. Érdemes egyszerre több kockavajat vásárolni, hogy ne kelljen sokszor pepecselni az elkészítéssel. Többen máshogy írnak az elkészítésről, én azt adom át, amit a jóga mesteremtől tanultam.

A vajat kis lábosba felkockázva, vagy egybe, beteszem egy vastag falu edénybe. Ott lassú tűzön felolvasztom, és csak gyöngyözve forralom. Hasonló, mint amikor húslevest készítesz. A tetején fehér hab keletkezik, amit folyamatosan akár kanállal, akár szűrű szűrővel leszedünk. Addig csinálom, míg a hab el nem tűnik teljesen.
A folyamat közben a lábos alján is megjelenik egy üledék. Ez is az emésztést rombolja, ez az anyag sem kerül bele a tiszta vajzsírba. Ezért én nem is kevergetem, hanem csak óvatos mozdulatokkal szűröm a tetejéről a habot.

Az egész folyamat nem tart sokáig, nekem kb. 20 perc szokott lenni, de ez a vaj minőségétől is függ. Érdemes a magas zsírtartalmú vajakat választani alapanyagként. Amikor a teteje tiszta, a még forró vajzsírt óvatosan áttöltjük üveg, vagy porcelán edénybe. Szerencsés, ha egy textil szűrőt vagy akár egy kávé filtert használunk. Ha ez nincs, simán és „szemre” szűrök, így pici veszteség lesz az alján. Ez a vaj olyan tisztaságot ér el, hogy innentől, nem avasodik, tehát szobahő mérsékleten, de akár melegebb hőmérsékleten sem megy kárba. Ezzel a tiszta zsírral főzhetsz, kenheted, fogyaszthatod, tested hálás lesz ezért a gondoskodó figyelemért.

Nagy egészséges, boldog családot kívánok mindannyiunknak!

Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz egy beszélgetésre hozzám

Oszd meg ezt a cikket másokkal is!