Hogyan készítem az arc, test, gyógy krémeim?!

Amit megehetek, azt magamra is kenhetem!

Miért kenek a bőrömre csak olyan anyagot amit meg is ehetek? Mert ez természetes!

Fiatalabb koromban, elkápráztatott a csodás csomagolás, reklámok kínálta csodás bőr, aztán hazaérve, kicsomagoltam a megszerzett krémet, és a nagy dobozból előbukkant egy pici tégely, melyben még kisebb mennyiségű krém került elő borsos áron. Ráadásul egy bevonatot éreztem a bőrömön, és sokszor könnyezett tőlük a szemem. Ma már saját készítésű krémeim készítem magam és barátnőim, családom nagy örömére. Legkedvesebb segítőm, ebben Maja, kisunokám, már pici korától érzékeny kis bőre örömmel szívta fel a számára készített levendulás rózsás, vagy citromfüves krémeim. Esténként amikor nehezen aludt el kérte, hogy a pociját is masszírozzam a krémjeimmel. Ez dupla öröm volt mindkettőnk számára. Mára ő is részt vesz a kotyvasztásainkban.

Mik a megfelelő egészséges alapanyagok?
Kéz, láb és gyógykrémek alapanyaga a jó minőségű disznózsír. A legjobban felszívódó és nagyon gazdaságos is. Ebbe teszek körömvirágot, aloe gélt – amiket magam termesztek – levendulát, vadgesztenyét, citromfüvet, rozmaringot, gyömbért, fekete nadály gyökeret attól függően, mire szeretném használni. Lassú tűzön, csak finoman melegítem, és félreteszem kihűlni. Aztán ismét felmelegítem, és leszűröm. Kis üvegcsékbe töltöm. Igyekszem a műanyagokat mellőzni a tároláskor. Minden ismerősöm tudja, gyűjtöm az üres krémes üvegeket. Nagy öröm amikor tele kapják vissza!

Arc és testápolóim
Az alapanyagok itt mások. A bőr meghálálja a finom hidegen sajtolt olajokat. Rengeteg magyar országban fellelhető. Alap olajak: szőlőmag, lenolaj, kendermagolaj, ligetszépe olaj, jojoba, mandulaolaj. Sajnos vannak anyagok amik messzebbről érkeznek, de felhasználom őket is kisebb mennyiségben. Kakaóvaj, shea vaj, avokádó vaj, kókuszolaj, egyéb gyümölcsvajak. A szilárdításhoz remek a méhviasz, egy picit sárgássá teszi a krémet, és védi a bőrt. Megfigyeltem, hogy tovább marad barna a bőr ha ezt az alapanyagot is használom. Tartósabbá teszi a krémeket is.  Vadabb időszakomban még pici mézet is kevertem az éjszakai krémeimhez. Ma már elégedett vagyok a bőröm állapotával, így csk extra ként alkalmazom.

És a bónusz:
Rózsa vizet, levendula vizet is szoktam használni, ha könnyebb lazább, hidratálóbb krémet készítek. Ilyenkor a zsírok és olajok elegyítéséhez aloe gélt keverek emulzió helyett. Néha gyöngyözik a krém de ennek csak örülök. Ha még tökéletesebb eredményt kívánunk elérni, lehet e-vitamint cseppenteni a végén a kencénkbe, valamint kollagént is. Amikor eljön a tavasz és a frissen termett gyümölcsökkel dúsítom a krémeimet, akkor íny, és arc csiklandózóakká válnak. Ezekből csak pici mennyiséget készítek, mert hamar megindulnak, vagy egy csajos napon felhasználjuk egyszerre. Hűtőben pár napig kibírja. A nyers tojás is felkerül de csak pakolás képp, amikor úgyérzem van pici extra időm a bőrömre.

Ha bármilyen kérdésed felmerül, kérdezz! Örömmel veszem! Jó kísérletezést kívánok!

Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz egy beszélgetésre hozzám

Oszd meg ezt a cikket másokkal is!