Gyógyszerek a kertben, egészség és szépség a konyhából

Az egszségünkért tudatos döntésekkel, helyes életmóddal tehetünk a legtöbbet.

Kislányként a nagymamám gondoskodása és gazdálkodása mutatta a példát, hogyan kell egy háztartásnak jól működni. Egyszerű külvárosi kertjében alma fák, gyümölcstermők és virágok váltották egymást. A reggel mindig kint a kertben kezdődött. Összeszedtük amit a föld és a növények adtak aznapra. Bevittük a konyhába és eldöntöttük, hogy mit mire használunk fel. Ma is a szerencsés reggeleken így teszek! Reggel kimegyek a kertbe, örülök a virágaimnak, a fának, a napnak, az esőnek, (néha nem) és össze szedem amit aznapra gondolok. A kövér porcsint frissen, harmatosan elrágcsálom amig szüretelek. Tele van hasznos vitaminokkal, nélkülözhetetlen omega3 zsírsavakkal, így a „gyomlálás” tökéletesen hasznos és az idegrendszerre is jótékony.

A jóga nekem a kiskerti munkával valósul meg. A mozgás a kertben egyszerre légzésterápia, D vitamin forrás, kalcium beépülés és kikapcsolódás. Az öröm, az elégedettség, hála amit ilyenkor érzek, szintén hozzátesz egészségemhez. Ilyenkor látom, a szomszédokat, köszönünk, beszélgetünk, társasági életet élünk. Megérkezik a cica, aki kéri a napi simogatása délelőtti adagját. Ahogy beviszem a reggeli zöldség, virág, gyümölcs kosarat, nekilátok szétszortíroznia betevőt. Ilyenkor mindig a bőség érzetét kelti bennem a látvány. A frissen facsart léhez szükséges alapanyagok a gyümölcs préshez, a gyógynövények a krém készítéshez, a tinktúrákhoz, és a főznivalókhoz is kerülnek. Van, amit frissen, van amit szárítva, vagy zsírban, néhányat pálinkába, alkoholba keverve tárolok. És mivel rengeteg dolog érik egyszerre, a „felesleget” befőzve, aszalva, mélyhűtve is tartósítom. Vagy viszek annak, akivel épp találkozom. De miért is érdemes ennyi „munkát” végezni? Hiszen sokszor mondják, „nem éri meg”! A szeretet, a gondoskodás, a növényeken érezhető különbség, biztonságos mert tudom, mit eszem, és egyszerű, mert csak kiszaladok értük a kertbe:) Ha ez nem lenne elég, akkor nézzük a tudományos oldalát.

✓ Vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagabbak, azok a növények, amelyeket bio módszerekkel táplált kertben termelünk. Így a kevesebb élelmiszer mégis több! A kertem soha nem lát vegyszert! Mindent, amit lehet visszaadok a földnek és komposztálok trágyával, talaj takarással dúsítom a humuszréteget.

✓ Minden nem friss élelmiszer veszít az értékes hatóanyagaiból. Ezért érdemes törekedni arra, mindig legyen terményünk ami aznap a földből érkezik a konyhánkba. Az őzek és a vadon élő állatok kint legelnek és soha nem főznek, mégis minden évszakban fenségesek és egészségesek. Ebből kiindulva, amit lehet nyersen vagy párolva fogyasztok.

✓ A konyhából száműztem a sütőolajokat, igyekszem zsírokat használni, abból is ami szoba hőmérsékleten lágy. PL: disznózsírt, kókuszzsírt, libazsírt. Vaj helyett a tisztított vaj a Ghí ami emészthető és hosszn avasodás nélkül eltartható. Gyógyír a bélrendszernek. Salátákhoz, hidegen sajtolt olaj a nyerő. Ami ha kicseppen, azonnal a bőrömre kenem. Sőt, amikor a forró leves felé hajolok, a gőzök által kitágult pórusok is jobban beszívják, tehát, főzés közben szépülök is. Így az egészség és a szépségápolás nagy része is a konyhában, másik fele a kertben történik.

✓ A bél, nagyon fontos része az egészségnek, az immunnrendszerünk központja, és a lelkiállapotnak is. Indiában és az ajurvédikus táplálkozás tudományban külön csoportosítva van, hogy mely étel milyen hatású a testünk és az elménk számára. Szatvikus az az étel, amely nyugalmat, békét, teremt az elfogyasztása után. Rajasztikus, amely felpörgeti a szervezet működését és az elmét továbbá a szenvedélyeket. Ha nehéz fizikai munkát végzünk, főleg hidegben, segíthetnek a bors, a csípős fűszerek, de csak mértékkel és lehetőleg délben esetleg du fogyasszuk. Estére már mindenképp a szelídebb fűszerezést válasszuk.

✓ Igyekszem egyszerre csak néhány alapanyagból álló ételt fogyasztani. Valamint figyelek az ételek fogyasztásának sorrendjére! Azaz a 3 fogásos étkezés kimondottan nehezíti a megfelelő emésztést. Táptalaja a bélben a gázok fejlődésének, a lerakódásoknak, így a bélműködés lelassulása minden káros bélbaktérium szaporodását is elősegíti.

✓ Lehetőleg frissen főtt ételt fogyasszunk, ami 3 órán belül készült. Mivel 3 óra után elkezdődik a lassú bomlás, erjedés – még hűtőben is! Ami a beleink számára bizony káros. A kedvencem a konyhában a szín terápia. Pl. a céklához sárgarépát és zöld hagymát párosítok, hogy ne csak az ízek, az illatok, hanem a látvány is ínycsiklandozó legyen. Az ételek és a fűszerek hozzá rendelhetőek a csakráinkhoz. Ami a gyökér csakrát erősíti : ezek inkább a földben lévő gyökér zöldségek, valamint a piros, és csípős ízek. Ezekkel is érdemes kísérletezni, hogy számunkra, mely étel mikor milyen erőforrást jelent. Az étkezések időzítése is nagyon fontos, a szervóra szerinti étkezésről külön cikk foglalkozik. A mennyiség, az összetétel és a minőség szintén fontos tényező.

Az vagy, amit, ahogyan megeszel! Ezért hát kertre,konyhára fel! Tegyük szebbé, egészségesebbé, minőségivé táplálkozásunkat. Legyen ünnep, amikor az asztalnál egy étellel hozzájárulunk családunk, testünk és lelkünk egészségéhez!

Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz egy beszélgetésre hozzám

Oszd meg ezt a cikket másokkal is!