Canabis a gyógynövények királynője

A canabis sejtmegújjító, sejtregeneráló növény. A régi gyógyszerkönyvek nélkülözhetetlen alapanyaga ismét hódít

Az Immunrendszer áttekintése
Szervezetünk minden pillanatban ki van téve a fertőző betegségek, baktériumok és vírusok (antigének) támadásának. Védelmi rendszerünk az immunrendszer tartja kordában a betolakodók invázióját. Beépített védelemi rendszer nélkül körülbelül öt percig maradnánk életben ezen a bolygón. Köszönettel tartozunk az immunrendszer összetett hálózati felépítésének, sejtjeinek és szöveteinek, amin keresztül katonai szervezettséggel folyamatosan véd minket a betolakodókkal szemben. Immunrendszerünk fegyvertárának a kulcsfigurái a fehérvérsejtek vagy más néven a leukociták. Szerepük a nemkívánatos, hívatlan látogatók felkutatása és megsemmisítése. A leukociták két csoportra oszthatók:

➜ Limfociták
 (B-sejtek és T-sejtek) megsemmisítik azantigéneket és kialakítják a szerzett immunrendszert, azaz segítik a szervezetet, hogy emlékezzen korábbi támadóira
➜ Fagociták, más néven falósejtek, amik felkutatják, bekebelezik és megsemmisítik az idegen betolakodókat.

Sokunk számára ismerősen cseng a T-sejt elnevezés, amit a HIV fertőzéssel kapcsolatban terjedt el a köztudatban. A fertőzés hatására a T-sejtek száma radikálisan csökken, aminek az a következménye, hogy a szervezet a mindennapi fertőzésekkel szemben is védtelenné válik. Immunrendszerünk kulcsszerepet játszik azoknak a sejteknek a felkutatásában, amelyek rendellenesen működnek a szervezetünkben és az apoptózis vagy más néven programozott sejthalál folyamatán keresztül biztosítja, hogy ne induljanak növekedésnek és ne alakuljon ki daganatos elváltozás.

A megfelelő módon működő immunrendszer kritikus eleme aprogramozott sejthalál (apoptózis) folyamata, ami a sejthalál és a sejtnövekedés közötti kényes egyensúlyt tartja fent. Abban az esetben, amikor az apoptózis aránya kerül túlsúlyba autoimmun folyamatok indulhatnak el, amikor viszont túlságosan lelassul a folyamat, az ideális környezetet hoz létre rákos megbetegedések kialakulásához.

Endokannabinoid rendszer és az immunrendszer
Az optimális immunfunkció egy komplex kiegyensúlyozó működéshez vezet, ami az immunsejtek, szövetek és szervek folyamatos kommunikációjának függvénye. Amikor az 1990-es években felfedezték az endokannabinoid rendszert, sikerült a puzzle kirakóhoz még egy kulcsfontosságú darabkát hozzá illeszteni. Az endokannabinoid rendszer felépítése két – G-fehérjekapcsolt receptorok nagy családjába tartozó – kannabinoid receptort: CB1 ésCB2, endogén ligandumokat (receptorokhoz kapcsolódó kisebb molekulák, amik jelátvitelben játszanak szerepet) azaz endokannabinoidokat (anandamid és 2-AG),a szervezet által termelt kannabinoidokat szállító fehérjéket és a fehérjebontóenzimeket foglalja magába.
Az endokannabinoidok a sejtek kémiai ingerület átvivőpontjain a pillanatnyi szükségleteknek megfelelően jönnek létre és a sejtszíntű folyamatokra hatnak vissza. Részben ez a magyarázata annak, hogy az endokannabinoid rendszerre, mint homeosztázis szabályozóra tekintünk, hiszen a biológiai egyensúly fenntartásán dolgozik megállás nélkül. Az endokannabinoid rendszer számtalan élettani folyamatot szabályoz az immunrendszertől a gyulladásos folyamatokon át. CB1 és CB2 receptorokat egyaránt találunk az immunrendszer sejtállományán, bár a CB2 receptoroknak 10-100-szor nagyobb az aránya a CB1-hez képest. Az immunsejtekre az endokannabinoidok a CB2 receptorokon keresztül fejtik ki közvetlen hatásukat. A CB2 receptor aktiválása gyulladáscsökkentő folyamatokat indít el, és ez irányította rá a figyelmet az autoimmun és neuro degeneratív betegségek terápiás kezeléseinél.

 1. Az endokannabinoid rendszer által kiváltott immunszupresszáns hatás minden esetben átmeneti jellegű és szükség esetén visszafordítható egy fellépő fertőzés esetében.

 2. Tudományos körökben ismert, hogy az olyan növényi kannabinoidok mint a tetrahidrokannabinol (THC) és a kannabidiol (CBD), az endokannabinoid rendszeren keresztül különböző módon befolyásolják az egészségi állapotunkat.

Egyértelmű, hogy az orvosi canabisz fogyasztása szintén közvetlen hatással van az immunrendszerünkre. A jelenlegi kutatások erőfeszítései ennek a folyamatnak a pontos megismerésére irányulnak.

A CBD olaj ma már ismét hivatalosan termelhető, felhasználható idehaza is, éltünk is a lehetősséggel és beszereztük a Magyar bio termesztésű olajat.

Kérdezz, próbáld ki és kérj belőle most nagykeráron:)

Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz egy beszélgetésre hozzám

Oszd meg ezt a cikket másokkal is!